Start arrow Nasz dziennik arrow Listeria monocytogenes i listerioza

Facebook

Statystyka

Użytkowników: 196
Artykułów: 187
Adresów: 20

Zamów biuletyn






Listeria monocytogenes i listerioza Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
Oceny: / 20
KiepskiŚwietny 
Redaktor: Karolina Majchrowska   
19.03.2010.
Spis treści
Listeria monocytogenes i listerioza
Strona 2
Strona 3
Strona 4
Strona 5
Strona 6


PATOGENEZA – cykl wewnątrzkomórkowy

L. monocytogenes należy do fakultatywnych patogenów wewnątrzkomórkowych człowieka i zwierząt, zdolnych do wnikania, namnażania i rozprzestrzeniania się w wielu rodzajach komórek eukariotycznych, zarówno w komórkach wyspecjalizowanych w fagocytozie (makrofagi, MØ), jak i nie fagocytujących (komórki nabłonkowe, hepatocyty, fibroblasty, komórki dendrytyczne).
Pierwszy etap infekcji – inwazja komórek – może zachodzić w sposób bierny, a więc na drodze fagocytozy realizowanej przez MØ, bądź też na skutek indukcji przez bakterie własnej internalizacji do komórek normalnie nie fagocytujących, warunkowanej aktywnością bakteryjnych białek powierzchniowych (internaliny, białko p60). Pałeczki L. monocytogenes, które wniknęły do wnętrza komórki gospodarza zamknięte w pęcherzyku fagocytarnych, niedługo potem aktywnie uwalniają się z wakuoli i przechodzą do cytoplazmy. Zdolność do ucieczki z fagosomu, niezbędnej dla przetrwania (uniknięcie strawienia) i wewnątrzkomórkowej proliferacji, patogen ten zawdzięcza wytwarzanym czynnikom wirulencji – listeriolizynie O oraz dwóm fosfolipazom – odpowiedzialnym za dezintegrację błony fagosomu.
Po osiągnięciu środowiska cytoplazmy, bakterie rosną i ulegają wielokrotnym podziałom, jednocześnie pobudzając polimeryzację aktyny w komórce gospodarza (rola białka ActA). Po pewnym czasie, gromadzące się przy jednym z biegunów komórki bakteryjnej filamenty aktynowe organizują się w strukturę przypominającą ogon komety. Następnie bakterie, wykorzystując siłę motoryczną wyzwalaną na skutek ciągłej polimeryzacji włókien aktyny, przemieszczają się w stronę błony cytoplazmatycznej zakażonej komórki i formują uwypuklenie, które wnika do sąsiedniej komórki opłaszczając tym samym patogen podwójną błoną (= zamknięcie drobnoustroju wewnątrz wtórnego fagosomu). W nowo zainfekowanej komórce, w ciągu kilku minut, listeriolizyna i fosfolipazy doprowadzają do lizy podwójnej błony i uwolnienia bakterii z wtórnego fagosomu do cytoplazmy, gdzie dochodzi do powtórzenia pełnego cyklu życiowego listerii.






LISTERIOZA – źródło i drogi zakażenia

Wysoka tolerancja na różnorodne warunki środowiska sprawia, że L. monocytogenes, niegdyś wiązana niemal wyłącznie z zakażeniami występującymi u zwierząt, postrzegana jest jako gatunek niezwykle rozpowszechniony w przyrodzie. Poza zwierzętami domowymi i wolno żyjącymi (ssaki, ptaki, ryby, stawonogi) stanowiącymi główny rezerwuar bakterii, bytuje ona w wodach powierzchniowych, ściekach, glebie, gnijących szczątkach roślin. Z łatwością rozwija się nawet na przedmiotach codziennego użytku, jak choćby na ścierkach do naczyń czy w wylotach wanny i zlewozmywaka. Ponadto pałeczki L. monocytogenes występują w organizmie człowieka, zasiedlając głównie przewód pokarmowy – ok. 5% populacji ludzkiej to bezobjawowi nosiciele listerii.
Zdolność do namnażania się w niskich temperaturach, jak również łatwość z jaką drobnoustrój uodparnia się na podprogowe dawki stosowanych konserwantów i środków myjących, sprzyjają rozwojowi zarazka, co z kolei może być przyczyną zanieczyszczenia przechowywanej w chłodniach/lodówkach żywności (i powstawania trudnych do usunięcia biofilmów na powierzchni urządzeń przetwórczych). To właśnie nieodpowiednio przetworzona i przechowywana żywność stanowi główne źródło zakażeniaL. monocytogenes wykrywa się w wielu produktach spożywczych, takich jak: niepasteryzowane mleko, sery miękkie dojrzewające, śmietana, lody, surowe warzywa, fermentowane surowe kiełbasy, mięso i jego przetwory (zwłaszcza drób), większość żywności pochodzenia morskiego, mrożonki. Przewód pokarmowy nie jest jednak jedyną możliwą drogą wniknięcia drobnoustroju do organizmu, bowiem do zakażenia może dochodzić również na skutek bezpośredniego kontaktu z wydzielinami/wydalinami chorego zwierzęcia poprzez uszkodzoną skórę czy błony śluzowe; wrota zakażenia stanowi także łożysko.


 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

komentarze

Jeszcze nie ma komentarzy - dodaj swój używając poniższego formularza...


Strona 1 z 0 ( 0 komentarze )
©2006 MosCom

Dodaj swój komentarz do tego artykułu...Listeria monocytogenes i listerioza ...

Wpisz komentarz poniżej.

Imię (wymagane)

E-Mail (wymagany)
Twój e-mail nie będzie wyświetlany na stronie - to informacja od administratora
Strona domowa

Komentarz (wspiera) [BBcode]

 

Reklama

Serwis mikrobiologiczny

Polecamy

Blog o Mikrobach 
 
Polski Serwis Naukowy
 
Wyszukiwarka oraz ranking wiadomości RedTram

Google-Pagerank.pl - Pozycjonowanie + SEOkatalog stronKatalog Stron www Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Stron� monitoruje stat24
Top!